Základy práva
   

Bez základů to nejde...

Základy práva jsou prvním právním předmětem, který tě po nástupu do studia na ECON MUNI čeká. V tomto předmětu si rozšíříš a prohloubíš teoretické i praktické právní znalosti, které ti pomohou orientovat se v právním rámci ekonomického prostředí nejen v České republice, ale také v dalších státech Evropské unie. Řešením praktických příkladů z oblasti soukromého i veřejného práva si osvojíš vyhledávání v právních předpisech a jejich interpretaci, k čemuž ti pomohou také právní komentáře, judikatura či výkladové pokyny veřejné správy. Vedle toho se seznámíš s vyhledávám informací ve veřejných rejstřících a registrech, zejména v obchodním rejstříku, rejstříku živnostenského podnikání, administrativním registru ekonomických subjektů či katastru nemovitostí.

Co se naučíš?

  • popsat současný systém práva v České republice a porozumět vazbám mezi mezinárodním, evropským a vnitrostátním právem;
  • chápat právo jako komplexní systém určující rámec pro fungování ekonomického systému;
  • vysvětlit a aplikovat základní principy a instituty soukromého a veřejného práva;
  • rozlišovat jednotlivá právní odvětví, rozumět rozdílům mezi nimi a chápat jejich metody právní regulace;
  • pracovat s právními informačními systémy a veřejnými rejstříky (registry), vyhledávat v nich informace a interpretovat je s pomocí komentářové literatury a judikatury.  
Garantka předmětu Petra Dvořáková

Jak probíhá výuka?

Základy práva jsou vyučovány formou přednášek a navazujících seminářů. V rámci přednášek jsou vysvětlena základní teoretická východiska soukromého a veřejného práva, která jsou podrobněji rozebírána a diskutována na seminářích. Velký důraz je kladen na aplikaci teoretických znalostí formou samostatného hledání řešení zadaných příkladů s využitím právního informačního systému ASPI a veřejných rejstříků (registrů), formulace vlastních argumentů a diskuze s ostatními.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.