Navazující právní
předměty

Základy práva to nekončí...

Po absolvování Základů práva si můžeš podle svého zájmu vybrat z nabídky dalších právních předmětů vyučovaných na ECON MUNI a dozvědět se více o právním rámci fungování obchodních korporací, podmínkách výkonu živnostenského podnikání, ochraně spotřebitele, regulaci hospodářské soutěžě či sjednávání pracovních a jiných smluv. Můžeš také nahlédnout pod pokličku fungování Evropské unie či mezinárodního obchodu. 


Pokud absolvuješ předměty Základy práva, Obchodní právo a Živnostenské právo, můžeš si nechat uznat zkoušku ACCA Corporate and Business Law (LW). Více informací najdeš zde

Bez popisku

Předměty vyučované na podzim

  

Právní ochrana investora

Do problematiky právní ochrany investora jako osoby ve slabším postavení na kapitálovém trhu pronikneš v předmětu Právní ochrana investora. Seznámíš se s povinnostmi poskytovatelů investičních služeb při jednání se zákazníky, principy a instituty právní ochrany zákazníka v postavení spotřebitele a možnostmi mimosoudního řešení sporů mezi zákazníky a poskytovateli investičních služeb, zejména Finančním arbitrem. A jelikož s investicemi na kapitálovém trhu souvisí povinnost odvádět daně, osvojíš si rovněž schopnost uplatňovat prostředky právní ochrany při správě daní.


dsfgdf

Předměty v jarním semestru


Obchodní právo

S právním pohledem na fungování obchodních korporací, majetkovými poměry, systémem vnitřního uspořádání a právním postavením společníků, členů volených orgánů, zástupců a věřitelů obchodních korporací se seznámíš v Obchodním právu. Projdeš si celý životní cyklus obchodních korporací od jejich založení až po zánik. Ani proces likvidace, způsoby řešení úpadku, cenné papíry emitované obchodními korporacemi či pracovněprávní souvislosti fungování obchodních korporací ti nebudou cizí.


Živnostenské právo

V předmětu Živnostenské právo se seznámíš s všeobecnými a speciálními podmínkami pro získání živnostenského oprávnění, osvojíš si výpočet daňových a odvodových povinností podnikajících fyzických osob, seznámíš se s procesem uzavírání smluv se zákazníky, jednotlivými smluvními typy a základními povinnostmi podnikatele směřujícími k ochraně spotřebitelů. Stranou nezůstanou ani zakázané nekalosoutěžní praktiky a způsoby řešení platební neschopnosti a předlužení podnikajících fyzických osob.


dsfgdf

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.