Vybrané přístupy k hodnocení možných konfliktů ve využití území pro výstavbu větrných elektráren: příklad Jihomoravského kraje.

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KALLABOVÁ Eva CETKOVSKÝ Stanislav FRANTÁL Bohumil NOVÁKOVÁ Eva ROŠTÍNSKÝ Pavel

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Udržitelná energie a krajina.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova wind energy - social acceptance - landscape character - landscape planning - South Moravian Region
Popis Cílem příspěvku (projekt GA AV ČR č. KJB 700860801) je prezentování aplikace vlastního metodického aparátu použitelného při hodnocení míry vhodnosti lokality k výstavbě větrných elektráren, ověřeného v GIS na modelovém území Jihomoravského kraje. V průběhu rozhodovacího procesu lokalizace větrných elektráren v krajině je pracováno s prostorovou percepcí potenciálních konfliktů tak, aby následná realizace projektu byla akceptovatelným řešením všech územních aktérů. Do našeho návrhu na lokalizaci větrných elektráren v krajině se snažíme zahrnout pojetí vlivu na životní prostředí v nejširším slova smyslu, tj. reálně spojit zákonné limity území s abstraktnějším vnímáním krajinného rázu, sociální akceptací, definováním přírodních (topografických), kulturních krajinných dominant a krajinně-estetických prvků (v hierarchické struktuře a kategorizaci na bodové, liniové a plošné prvky), atd.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.