Wind energy development: global demands – local controversies (A social-geographical analysis of public perception and attitudes to wind energy in respect of some specifics from the Czech Republic).

Název česky Rozvoj větrné energie: globální požadavky - lokální kontroverze (sociálně-geografická analýza vnímání a postojů veřejnosti k větrné energie se zaměřením na specifika v České republice).
Autoři

FRANTÁL Bohumil

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Global Changes: Vulnerability, Mitigation and Adaptation.
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova wind energy; regional development; spatial planning
Popis Ačkoliv výzkumy veřejného mínění prokazují obecně vysokou míru podpory využívání obnovitelných zdrojů energie včetně větrných elektráren, tato podpora významně klesá ve vztahu ke konkrétním projektům jejich výstavby. Tento fenomén bývá nejčastěji vysvětlován tzv. NIMBY syndromem označujícím skutečnost, že lidé podporují určitou myšlenku v obecné rovině, ale brání se její realizaci v rámci vlastní lokality. Cílem příspěvku je zhodnotit kontextuální, politicko-institucionální, sociální a další faktory stojící v pozadí NIMBY postojů a poukázat na to, že opozice vůči větrným elektrárnám má většinou složitější, multidimenzionální a sociálně konstruovanou podstatu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.