Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RITTICH Bohuslav ŠPANOVÁ Alena DRÁB Vladimír HAVLÍKOVÁ Šárka

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mlékařské listy –Zpravodaj
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Lactobacillus; biochemical tests; PCR; rep-PCR; RAPD; correlation
Popis Bakteriální kmeny CCDM rodu Lactobacillus, uložené ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora, byly charakterizovány pomocí polyfázního přístupu, který využívá různé genotypové a fenotypové vlastnosti. Celkem bylo analyzováno 35 kmenů rodu Lactobacillus. Kmeny byly analyzovány s použitím biochemických testů (API 50CH) a molekulárně genetickými metodami: druhově specifická PCR, rep-PCR s využitím primeru (GTG)5 a RAPD s použitím primeru M 13. Z výsledků vyplývá, že z 35 kmenů byla mezi biochemickými testy a druhově specifickou PCR nalezena shoda u 32 kmenů (91,4 %). Jednalo se převážně o kmeny druhu Lactobacillus helveticus. Na základě výsledků uvedených v práci lze konstatovat, že nejspolehlivější výsledky z molekulárně biologických metod dávala druhově specifická PCR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.