Cíle a funkce individuálních akčních plánů zaměstnanosti reflexí aktérů vybraných úřadů práce

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORÁK Pavel TOKÁROVÁ Anna KREDÁTUS Jozef FRK Vladimír

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Kvalita života a rovnosť príležitostí - z aspektu vzdelávania dospelých a sociálnej práce
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova European Employment Strategy; Individual Action Plan (IAP); goals of IAP; functions of IAP; positive and negative manifestation of IAP
Popis V tomto příspěvku se zabýváme existencí individuálních akčních plánů jakožto aktivizačního a motivačního poradenského opatření, které již několik let poměrně úspěšně slouží v mnoha západních zemích Evropské unie v boji proti (dlouhodobé) nezaměstnanosti na lokálních trzích práce svou individualizační filozofií. Konkrétně se zaměřujeme na modifikaci jeho cílů a funkcí v průběhu implementace různými aktéry na lokálních úřadech práce. Pokračujeme tak v tradici ověřené teze z oblasti sociologie organizace od začátku šedesátých let minulého století, kdy bylo prokázáno, že výraznou moc ovlivňovat (měnit) úřední cíle implementovaného programu nemají pouze manažeři organizace, ale i výkonní pracovníci pomocí cílů operačních (např. Street, Vinter, Perrow 1965; Mayntz 1979; Lipsky 1980; Brodkin 1997, 2000 aj.). Změnu těchto cílů a jejich funkcí demonstrujeme na výzkumu 94 pracovníků z různých organizačních úrovní na 5 úřadech práce v ČR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.