Souhrnná výzkumná zpráva : Jižní Kavkaz v průsečíku zájmů

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUCHYŇKOVÁ Petra BECHNÁ Zinaida COUFALOVÁ Lucie ILAVSKÁ Adriana JIRUŠEK Martin KOŘAN Michal KŘÍŽ Zdeněk URBANOVSKÁ Jana VLČEK Tomáš ŽÍDEK Libor

Rok publikování 2022
Druh Výzkumná zpráva
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Přiložené soubory
Popis Souhrnná výzkumná zpráva je hlavním výstupem projektu Jižní Kavkaz v průsečíku zájmů, který byl realizován v letech 2021-2022. Zpráva se primárně zaměřuje na aktuální situaci v regionu z hlediska politicko-bezpečnostního, dále z hlediska ekonomického významu regionu a z hlediska jeho významu v oblasti energetické bezpečnosti. V této souvislosti je zohledněno jednak angažmá významných mezinárodních aktérů ve vztahu k tomuto regionu, jednak existující zájmy České republiky a české zahraniční politiky a též ČR jakožto členského státu Evropské unie a NATO. V úvahu je přitom vzata také skutečnost, že Česká republika v druhé polovině roku 2022 byla státem předsedajícím Radě EU. Významným aktérem, jehož angažmá v regionu bylo mapováno, je tedy právě Evropská unie. Dále je podrobněji rozpracována role Ruské federace jako jednoho z klíčových externích aktérů (též v souvislosti s probíhajícím konfliktem na Ukrajině), Číny (zejména v rovině ekonomicko-obchodních vztahů k státům regionu), Turecka, v menší míře pak také Spojených států amerických, Íránu a Izraele a mezinárodních organizací, především OBSE a částečně NATO a OSN. Vsouhr obsahuje analýzu scénářů budoucího vývoje s ohledem na válku na Ukrajině a doporučení pro českou zahraniční politiku.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.