Management duševního vlastnictví – patenty a cukr
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2021 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/212-217.pdf |
Klíčová slova | patent; utility model; industrial design patent; trademark; european patent; sugar |
Přiložené soubory | |
Popis | Článek mapuje specifickou oblast duševního vlastnictví související s patenty na cukr: vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory a ochranné známky, které souvisejí s cukrem jako surovinou. Autoři analyzovali databázi Úřadu průmyslového vlastnictví ČR a vyhodnotili 1 163 záznamů z veřejně dostupné přihlášky. Nejstarší záznam týkající se cukru pochází z doby rakousko-uherské monarchie, poslední záznamy jsou z roku 2020. Proto bylo toto období rozděleno podle významných politických událostí na tři období, a to 1908 - 1939, 1945 - 1989 a 1990 - 2020. V těchto obdobích zkoumali, z jakých zemí byly vynálezy přihlášeny a jaký byl poměr ve srovnání s patenty přihlášenými z českých zemí (Československo, Česká republika). Bylo zjištěno, že poměr českých patentů byl do roku 1989 většinový a v období po roce 1990 výrazně klesal. Nejvíce patentů bylo podáno z USA, Itálie, Francie a Velké Británie. Současně autoři dokumentují, že klesá i počet inovací (patentů, užitných a průmyslových vzorů), zatímco roste význam ochranných známek. Ukazuje se malá podpora inovací v odvětvích, která zpracovávají cukr jako surovinu. |