Vliv vodní nádrže Vír na maximální roční a povodňové průtoky na horní Svratce

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SKLENÁŘ Jiří BRÁZDIL Rudolf

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://geography.cz/sbornik/wp-content/uploads/2012/06/g02_4sklenar.pdf
Obor Hydrologie a limnologie
Klíčová slova maximum annual discharge; flood; frequency; seasonality; extremity; fluctuation; homogeneity of observations; anthropogenic influence; Vir Reservoir; upper Svratka River
Popis Práce se zabývá analýzou maximálních ročních a povodňových průtoků v povodí horní Svratky v období systematických hydrologických měření před a po výstavbě vodních děl Vír I a Vír II. Pro vodoměrné stanice Borovnice (nad vodním dílem Vír) a Vír (pod vodním dílem Vír) je provedena pro období 1925–2010 analýza kulminačních průtoků (Qk) s dobou opakování dosahující nebo překračující 2 roky (Q2). Povodňový režim je hodnocen se zřetelem na četnost výskytu povodní, jejich sezonalitu a extremitu. V příspěvku je početními i statistickými metodami studováno antropogenní ovlivnění maximálních ročních a povodňových průtoků na horní Svratce po výstavbě obou vodních děl. To se projevuje zejména narušením homogenity pozorování, snížením četnosti výskytu a extremity povodní, snížením hodnot a rozkolísanosti maximálních ročních průtoků a zpožděním jejich kulminace. Kvantifikace uvedeného antropogenního ovlivnění je konkrétním příkladem modifikace přirozeného hydrologického režimu řeky výstavbou vodní nádrže.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.