Vaganten in Byzanz, Prodromoi im Westen. Parallelektüre von byzantinischer und lateinischer Betteldichtung des 12. Jahrhunderts

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KULHÁNKOVÁ Markéta

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Byzantinoslavica
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova medieval greek latin begging poetry comparative motivic analysis
Popis Studie podává srovnávací analýzu řeckých a latinských básnických textů, které vznikly v témže období, okolo poloviny 12. století, a lze je zařadit do téhož žánru, žebravé poezie. Na byzantském území jde o básně Theodora Prodroma, tzv. Manganeia Prodroma a soubor Ptochoprodromika, na Západě o básně Hugona Primata z Orléansu a Archipoety. První část článku se zabývá obsahovou analýzou a srovnáním tematiky a topiky žebravých básní: hlad, chlad, stáří, slabost a smrt, motiv pláště, práce s literární personou. Ve druhé části je demonstrováno podobné využití tropů a figur na příkladu ironie, hyperboly a antiteze. Cílem příspěvku je nejen upozornit na shodné žánrové rysy latinské a řecké žebravé poezie a částečně i na podobný mimoliterární kontext, ale také na základě srovnávací analýzy dospět k lepšímu pochopení a správnější interpretaci byzantské žebravé poezie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.