Dějiny umění a historie v době obrazů

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KROUPA Jiří

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Jan Dvořák-Tomáš Knoz (ed.), IX. sjezd českých historiků, sv. II. Historie v kontextu ostatních vědních disciplín.
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova Interdisciplinarity; art history and history; image
Popis Úkolem přehledové studie je (a) připomenout historicky vzniklý vztah mezi disciplínami dějiny umění a historie; a (b) stručně nastínit současnou situaci, kdy je v tradičním uměleckohistorickém oboru nově diskutován vztah pojmů umění a obraz. Pokud se díváme na dějiny umění na konci 20. století, potom zjistíme, že dnes se stal jedním z podstatných témat pojem obrazu a vizuální kultury. Druhou stránku téže mince tvoří dnes poměrně časté návrhy na vznik nově koncipované vědy o obraze. Autor sleduje vznik této koncepce od původního dilematu: estetika nebo historie jako základ dějin umění? Nová disciplína byla založena na historickém základě, nicméně pozvolna se od historie stále více oddělovala. Je možné je znovu spojit? Historické a uměleckohistorické texty by měly na sebe dialogicky navazovat, doplňovat se či reagovat na sebe. V takovém dialogu by se mohl (stejně jako v běžném dialogu) proměňovat úhel pohledu, dílčí řešení zkoumaného problému, apod.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.