The proposed Úvalský rybník Nature Monument, an important refuge for wetland insects in South Moravia (Czech Republic): A species inventory of Odonata, Heteroptera and Coleoptera (partim) with the first Czech record of Corixa panzeri (Corixidae)

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Navrhovaná přírodní památka Úvalský rybník, významné refugium mokřadního hmyzu na jižní Moravě (Česká republika): inventarizace řádů Odonata, Heteroptera a Coleoptera (partim) a první výskyt druhu Corixa panzeri (Corixidae) v České republice
Autoři

STRAKA Michal KMENT Petr SYCHRA Jan HELEŠIC Jan

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Musei Moraviae, Scientiae biologicae
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Odonata; Heteroptera; Coleoptera; species inventory; salt marsh; nature conservation; Moravia; Czech Republic
Popis V navrhované přírodní památce Úvalský rybník bylo během výzkumu v letech 2000-2003 a především v roce 2009 zjištěno celkem 162 druhů z řádů Odonata (21), Heteroptera (50) a Coleoptera (Haliplidae, Noteridae, Dytiscidae, Carabidae, Helophoridae, Hydrophilidae, Hydraenidae, Scirtidae, Dryopidae, Heteroceridae) (91). Klešťanka Corixa panzeri Fieber, 1848 (Heteroptera: Corixidae) byla zjištěna poprvé v České republice. Šest nalezených druhů patří ke kriticky ohroženým v České republice: Corixa affinis Leach, 1817, Haliplus furcatus Seidlitz, 1887, H. variegatus Sturm, 1834, Cybister lateralimarginalis (DeGeer, 1774), Hydrophilus atterimus (Eschscholtz, 1882) a Hydraena paganettii Ganglbauer, 1901; 5 druhů k ohroženým: Sympetrum meridionale (Sélys, 1841), Bidessus nasutus Sharp, 1887, Hydrovatus cuspidatus (Kunze, 1818), Pterostichus cursor (Dejean, 1828) a Dryops similaris Bollow, 1936; 14 druhů k zranitelným a 5 k téměř ohroženým. V článku je komentován výskyt ohrožených druhů a doporučení týkající se managementu této jedinečné lokality.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.