Homocystein, vitamin B12 a kyselina listová v seminální tekutině

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KRÁLÍKOVÁ Michaela MELOUNOVÁ Jitka CRHA Igor ŽÁKOVÁ Jana MATEJOVIČOVÁ Milena JARKOVSKÝ Jiří BEŇOVSKÁ Miloslava TALLOVÁ Jaroslava

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Řada fyziologických dějů v mužských pohlavních žlázách souvisí s metabolismem homocysteinu (Hcy) a k němu se vztahujících vitamínů. Nízká hladina folátu v seminální plazmě je spojena se sníženým množstvím spermií. Nedostatečný příjem vitamínů B6, B12 a kyseliny listové omezuje metabolismus Hcy a způsobuje hyperhomocystenémii, která je spojena se zvýšenou tvorbou ROS, snižuje dostupnost NO a zvyšuje expresi prozánětlivých cytokinů. Nadměrný oxidační stres poškozuje DNA a negativně ovlivňuje funkci spermií během fertilizace. Cílem práce bylo stanovit koncentraci Hcy, vitamínu B12 a folátů v seminální tekutině a zjistit vztahy mezi nimi, věkem a parametry spermiogramu. Studie se zúčastnilo 271 mužů ve věku 18-58 let. Pro část statistické analýzy byli rozděleni do 6 skupin podle výsledku vyšetření ejakulátu dle pokynů SZO. Byly nalezeny statisticky významné korelace mezi koncentrací B12 a folátu i Hcy a také počtem spermií, jejich pohyblivostí a % patologických hlaviček. Koncentrace folátu korelovala s B12, počtem a pohyblivostí spermií a % patologických hlaviček a krčků. Také rozdíly v koncentracích Hcy a vitamínů mezi jednotlivými skupinami pacientů byly statisticky významné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.