Honestus et eruditus civis et artifex. Umělecké a knižní sbírky vzdělaných měšťanských umělců 18. století (Brno, Moravská Třebová, Praha)

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLAVÍČEK Lubomír

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Documenta Pragensia. Město a intelektuálové od středověku do roku 1848
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://www.AHMP.cz
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova Art collections and libraries of the learned artists; doctus artifex; Andreas Schweigl ; Judas Thaddäus Josef Supper; Johann Quirin Jahn
Popis Příspěvek se na vybraných příkladech učených umělců (doctus artifex), působících v Brně (sochař Andreas Schweigl /1735-1812/ a architekt Franz Anton Grimm /1710-1784/), v Moravské Třebové (Judas Thaddäus Josef Supper /1712-1771/) a v Praze (Johann Quirin Jahn /1739-1802/), snaží poukázat na vztah tohoto typu českých a moravských umělců ke knize a zejména vyšetřit úlohu, kterou knihy, ale také sbírky obrazů, rytin, sádrových odlitků a voskových modelů sehrály v jejich tvorbě. V příloze přináší edici - seznam knih o umění a architektuře, které se nacházely v knihovně pražského malíře Johanna Quirina Jahna.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.