Genotypová charakterizace kmenů <I>Staphylococcus aureus</I> s produkcí Pantonova - Valentinova leukocidinu souvisejících s případy nekrotizujících pneumonií v ČR

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KAHÁNKOVÁ Jana PETRÁŠ Petr MACHOVÁ Ivana KUNTOVÁ Lucie DVOŘÁKOVÁ Michaela DOŠKAŘ Jiří PANTŮČEK Roman

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Kongres klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (2. ročník), XVII. Moravsko-slovenské mikrobiologické dny
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Conference pages
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Staphylococcus aureus; bacteriophage; Panton-Valentine leukocidin; pneumonia
Popis Druh Staphylococcus aureus je původce závažných komunitních a nosokomiálních onemocnění. Patogenita stafylokokových kmenů úzce souvisí s přítomností faktorů virulence. V posledních 10 letech je věnována pozornost kmenům s produkcí Pantonova - Valentinova leukocidinu (PVL), což je dvousložkový protein kódovaný geny lukS-PV a lukF-PV lokalizovanými na profágovém genomu. Tyto velice virulentní kmeny komunitního původu vyvolávají hlavně infekce kůže a podkoží, často s těžkým průběhem, dále osteomyelitidy a endokarditidy. Nejzávažnějším onemocněním vyvolaným těmito kmeny jsou nekrotizující, abscedující pneumonie, které jsou často bakteriální komplikací virové respirační infekce. Tyto pneumonie jsou charakteristické výskytem u mladých jedinců, rychlým průběhem infekce, špatnou nebo žádnou reakcí na terapii a vysokou úmrtností. V práci byl charakterizován soubor 8 PVL-pozitivních kmenů S. aureus izolovaných od roku 2007 do května 2009, které byly původci abscedujících pneumonií. Pět pacientů tomuto onemocnění podlehlo, 3 přežili. Jednalo se o 4 muže a 4 ženy ve věku 10 měsíců až 65 let. U přeživších pacientů byl k terapii použit linezolid. Pro genotypovou charakterizaci kmenů byly použity metody PFGE, sekvenční typizace (MLST a spa) a PCR-typizace pro stanovení obsahu toxinů. U meticilin rezistentních kmenů byl stanoven typ SCCmec kazety. Dále byl stanoven obsah profágů a plazmidů. Tři MRSA kmeny patřily do epidemického klonu USA300 z klonálního komplexu CC8, z toho byly dva kmeny genotypově úplně shodné a případy měly epidemiologickou souvislost. Čtvrtý MRSA obsahoval složený typ SCCmec kazety, který byl podroben detailnější analýze. Meticilin citlivé kmeny patřily ke sporadicky se vyskytujícím spa-typům a byly zařazeny do různých klonálních komplexů (CC30, CC80 a CC121). Jedná se pravděpodobně o nově vzniklé klony, u kterých se horizontálním přenosem genů akumulovalo více faktorů virulence.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.