Pilot Programme of Primary Drug Abuse Focused on Higher Primary School Pupils in Risk

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Pilotní primárně preventivní protidrogový projekt zaměřený na rizikovou skupinu žáků druhého stupně základní školy
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference VÍTKOVÁ, M., VOJTOVÁ, V.(Eds.) Vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním. Education of Socially Disadvantaged Students.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova questionnaire; cohort; substance abuse; worksheets; programme; prevention; study; school; dependency; pupil
Popis Žáci druhého stupně základní školy patří z pohledu drogové epidemiologie mezi přirozené rizikové skupiny ohrožené závislostním chováním. Nízká úroveň životních zkušeností, zvědavost, touha po dobrodružství, hledání silných prožitků a potřeba exhibice přispívají ke zkoušení řady substancí a činností, které mohou při opakované aplikaci vyústit v návyk. Proto byla před několika lety sestaven preventivní projekt a realizována tříletá kohortová studie k jeho ověření. Bylo navrženo 20 metodických listů pro lektory a pracovní materiály pro žáky, které jsou dnes volně dostupné na veřejném webu Katedry speciální pedagogiky PdF MU Brno. Bylo osloveno více než 300 žáků z 10 základních škol (Brno, Blansko, Boskovice) a vzorek byl rozdělen na intervenovanou a kontrolní skupinu. Znalosti a postoje žáků byly po každé etapě projektu ověřovány anonymními dotazníky. Ze statistického vyhodnocení sebraných dat vyplynulo, že projekt dokázal oddálit nástup rizikového chování školních dětí o 1-2 roky, což dává šanci intenzivního preventivního působení. Je ale potřebné současné využití různých preventivních nástrojů a strategií v rámci komunitní prevence.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.