Drug Scene Analysis at the Masaryk University in Brno

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Analýza drogové scény na Masarykově univerzitě Brno
Autoři

KACHLÍK Petr HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference VÍTKOVÁ, M., VOJTOVÁ, V. (Eds.) Vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním. Education of Socially Disadvantaged Students.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova questionnaire; drug abuse; addictive substances; attitudes; students; study; univesity; abuse; dependency
Popis V roce 2006 proběhlo anonymní dotazníkové šetření na vzorku téměř 10000 prezenčních studentů všech fakult Masarykovy univerzity. Otázky se týkaly jejich zkušeností s návykovými látkami a chováním, postojů a názorů spojených s drogovou problematikou. Ze studie vyplynulo, že téměř 40 % respondentů během posledního týdne před studií kouřilo tabák. Prakticky všichni respondenti během života někdy pili alkohol, ženy spíše příležitostně, muži pravidelně, téměř tři čtvrtiny oslovených konzumovaly alkohol během posledního týdne před studií. Černou kávu pila během posledního týdne před dotazováním polovina respondentů. Marihuanu konzumovalo v posledním měsíci 16 % z celého souboru, více než 10x ji užívala téměř polovina oslovených, dominovali muži. Konzumace halucinogenů v posledním měsíci se vyskytla u téměř 1 % oslovených, většinou šlo o ojedinělé experimenty. Léky s tlumivým účinkem non lege-artis užilo 1-10x v životě zhruba 40 %, pětina častěji než 10x. Taneční drogy užilo v posledním měsíci asi 1 % souboru (převažovali muži), na automatech v poslední měsíci hrálo 6 %dotazovaných. Alespoň jednu životní zkušenost s tzv. "těžkými" drogami získalo méně než 5 % dotazovaných, častěji muži, první kontakty s nimi spadaly do intervalu 15-18 let a do období rané dospělosti, u poloviny souboru šlo o ojedinělé experimenty. Přibližně 10 % respondentů se setkalo s dealerem drog na akademické půdě, obdobně četné byly i kontakty s falšovanými a ředěnými látkami. Řada látek je pro studenty snadno obstaratelná, zvl. konopí, halucinogeny a taneční drogy. K experimentům zvl. s "lehkými" drogami zaujímají velmi tolerantní postoje.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.