VÝVOJ DOKTRÍNY FORUM NON-CONVENIENS V JUDIKATUŘE NEJVYŠŠÍHO SOUDU USA

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOHŮNOVÁ Petra

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Historie mezinárodního práva soukromého
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova rejection of the jurisdiction forum non-conveniens the U. S. Supreme Court discrimination of a foreign plaintiff judgements Gulf Oil Corp v. Gilbert Piper Aircraft v. Reyno and Union Carbide
Popis Tento příspěvek se zabývá tradiční a moderní koncepcí doktríny forum non-conveniens v USA. V úvodu je stručně nastíněn význam doktríny forum non-conveniens. Poté je doktrína popsána v tradičním a moderním pojetí za využití relevantní judikatury Nejvyššího soudu USA. Následuje zhodnocení obou koncepcí. V článku je prezentován názor, že přístup k aplikaci doktríny forum non-conveniens by se měl vrátit zpět ke kořenům, tzn. k podmínkám aplikace dle rozsudku Nejvyššího soudu USA Gulf Oil Corp v. Gilbert. Předlohou pro vyváženou doktrínu forum non-conveniens by v tomto ohledu mohl být čl. 22 návrhu Haagské úmluvy o pravomoci a uznání cizích soudních rozhodnutí ve věcech občanských a obchodních. Jen tak bude doktrína forum non-conveniens odpovídat požadavkům na určování mezinárodní pravomoci soudů v jednadvacátém století.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.