Kostely farní nebo patronátní? K postavení farních kostelů v systému správy šlechtického dominia na příkladu panství Třeboň na přelomu 17. a 18. století

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PUMPR Pavel

Rok publikování 2007
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Příspěvek analyzuje na příkladu jihočeského panství Třeboň způsob, jakým se pozemková vrchnost prostřednictvím svých úředníků angažovala v zajišťování chodu místního úseku farní organizace. Dospívá k závěru, že na panství knížete ze Schwarzenberka docházelo ve druhé polovině 17. a první polovině 18. století k prohlubování vazby místní farní organizace na vrchnostenskou správu. Patron a jeho úředníci pomáhali zajišťovat technickou stránku provozu farních kostelů, řídili jejich ekonomiku, kontrolovali výkon duchovní správy a snažili se o jeho optimalizaci prostřednictvím cílené personální politiky uplatňované při obsazování far na panství. V postoji knížete se spojovala dvojí motivace pozemkové vrchnosti a patrona kostelů, což bylo patrné v úsilí o harmonizaci potřeb poddaných, panství i farní organizace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.