Risk analysis of riparian trees and large woody debris in the managed river ecosystems (case study from the National park Podyjí, Czech Republic)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Riziková analýza břehových porostů a říčního dřeva ve vodohospodářsky využívaných říčních ekosystémech (případová studie z NP Podyjí, Česká republika)
Autoři

MÁČKA Zdeněk BRAUN Martin

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geoscape
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova riparian vegetation; large woody debris; fluvial ecosystem; national park Podyjí/Thayatal; Czech Republic;
Popis Vegetační doprovod a říční dřevo (LWD) se v současné době stávají v České republice předmětem výzkumu. Předkládaný článek se věnuje mapování a měření LWD kusů v příbřežní zóně řeky Dyje nedaleko nad vodní nádrží Znojmo. Hlavním cílem výzkumu bylo zjištění počtu, velikosti, objemu a prostorového uspořádání individuálních LWD kusů a dřevních akumulací. Mapování LWD bylo iniciováno krizovou situací během povodně v roce 2006, kdy bylo velké množství říčního dřeva naplaveno do vodní nádrže a byl ohrožen provoz tohoto vodního díla. Mapování v 3,4 km dlouhém říčním úseku odhalilo přítomnost 1108 kusů LWD o celkovém objemu 215 m3 dřevní hmoty. Navíc se v příbřežní zóně vyskytovalo ještě 110 dřevních akumulací. Potenciál transportu říčního dřeva během povodní je vysoký, nicméně přirozená morfologie koryta a jeho křivolakost přispívají k intenzivnímu zachytávání plaveného materiálu, čímž dochází ke snížení transportní vzdálenosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.