Riziková analýza břehových porostů a mrtvého dřeva ve vodohospodářsky využívaných říčních ekosystémech: případová studie z NP Podyjí

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MÁČKA Zdeněk BRAUN Martin

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Fyzickogeografický sborník 6, Fyzická geografie a trvalá udržitelnost
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova riparian vegetation; woody debris; large woody debris; transport; river management
Popis V současné době se v České republice dostává říční dřevo ve větším měřítku do povědomí přírodovědců. Příspěvek hodnotí výsledky mapování a měření hrubého říčního dřeva (LWD) podél řeky Dyje v NP Podyjí v úseku nad vodní nádrží Znojmo. Tento výzkum vznikl z nutnosti zhodnotit rizikovost břehových porostů a říčního dřeva, poněvadž při povodni v roce 2006 došlo ke splavení velkého množství dřevní hmoty do nádrže Znojmo, kde nastala riziková situace. Výzkum se zabývá určením počtu, objemu, rozměrů a prostorové distribuci říčního dřeva v 3,4 km dlouhém říčním úseku. V samotním korytě a příbřežní zóně bylo zjištěno celkem 1108 kusů LWD s objemem 215 m3. Dále bylo identifikováno 110 dřevních akumulací. Říční dřevo zde má velký potenciál mobility, daný převážně jeho malými rozměry v porovnání s velikostí koryta a povodňovými průtoky. Bohatý vegetační doprovod a křivolakost koryta omezují transport většinou na krátké vzdálenosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.