Spatiotemporal aspect of cytokinin-auxin interaction in hormonal regulation of the root meristem

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Časoprostorový aspekt interakce cytokininu a auxinu v procesu hormonální regulace kořenového meristému
Autoři

KUDEROVÁ Alena HEJÁTKO Jan

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Plant Signaling & Behavior
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.landesbioscience.com/journals/psb/article/7682
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova root meristem - hormonal regulation - cytokinin-auxin interaction - spatiotemporal specificity - Arabidopsis thaliana
Popis Vývoj kořenového systému u rostlin je zajištěn aktivitou meristémů primárního a laterálních kořenů. Meristém primárního kořene (PK) vzniká během embryogeneze a uzrává do konečných rozměrů brzy po klíčení. Meristémy laterálních kořenů (LK) se však zakládají postembryonálně. Pro vývoj tvorby meristému je zásadní interakce rostlinných hormonů, které působí v konkrétních buňkách v určitém okamžiku. Je známo, že rostlinný hormon cytokinin (CK) se svou aktivitou podílí na a)správném prostorovém uspořádání kmenových buněk meristému PK v embryu, b) délce kořenového meristému a c) tvorbě postranních kořenů. Všechny jmenované procesy regulované CK závisejí také na auxinu. V tomto dodatku (k článku Kuderova A, Urbankova I, Valkova M, Malbeck J, Brzobohaty B, Nemethova D, Hejatko J. Effects of conditional IPT-dependent cytokinin overproduction on root architecture of Arabidopsis seedlings. Plant Cell Physiol 2008; 49:570; PMID: 18296451; DOI: 10.1093/pcp/pcn029) diskutujeme poslední výsledky, které poskytují jedny z prvních pohledů na molekulární mechanizmy a časoprostorovou specifičnost CK-auxinové interakce během růstu a vývoje kořene.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.