The influence of blast-furnace slag hydration products on microcracking of concrete

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vliv hydratačních produktů vysokopecní strusky na tvorbu mikrotrhlin v betonu
Autoři

BOHÁČ Martin GREGEROVÁ Miroslava

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Materials Characterization
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova granulated blast furnace slag; microcracks; concrete; hydration process
Popis V portlandském struskovém cementu vznikají hydratační produkty mleté granulované vysokopecní strusky. Prostorové uspořádání mikrotrhlin v betonu souvisí s hydratačními produkty strusky. Chemické složení hydratačních produktů je proměnlivé a nestabilní. Poměry Si/Ca v rámci hydratačních produktů výrazně narůstají v blízkosti nezhydratovaného jádra strusky. Zřetelný nárůst obsahů Mg a Al je v centrálních částech hydratačních lemů. Cílem článku je najít vztah mezi hydratčními produkty strusky a vznikem mikrotrhlin. Množství mikrotrhlin je menší v betonech se struskou s nižším obsahem sklovité fáze a vyšší bazicitou. Vznik hydratačních produktů je spojen s objemovými změnami, které mohou zapříčinit vznik mikrotrhlin.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.