Identifikace individuálních myelom-specifických klonů T lymfocytů na základě molekulární analýzy T lymfocytárního receptoru beta

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

FOLTÁNKOVÁ Veronika OČADLÍKOVÁ Darina MATĚJKOVÁ Eva BARTOS Milan DENDIS Miloš HORVÁTH Radek MICHÁLEK Jaroslav

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická onkologie Supplement 2008
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova multiple myeloma; T lymphocyte; TCRB; clonotype; imunomonitoring
Popis Identifikace individuálních myelom-specifických klonů T lymfocytů pomocí molekulárně biologické analýzy T lymfocytárního receptoru beta (TCRB) je dosud nejcitlivější metodou pro sledování protinádorové imunitní odpovědi u mnohočetného myelomu. Tento postup (tzv. klonotypový esej), využívá skutečnosti, že sekvence TCRB je pro jednotlivé klony T lymfocytů vždy zcela jedinečná a je tudíž ideálním znakem pro jejich charakterizaci. Na reprezentativním vzorku pacientů jsme ukázali, že imunitní odpověď na nádorový antigen byla oligoklonální, tj. aktivovalo se pouze několik málo imunodominatních klonů T lymfocytů. To potvrzuje přepoklad výskytu poměrně malého počtu antigenů na povrchu myelomových buněk, kterými jsou myelom-specifické T lymfocyty stimulovány k proliferaci. Detailní studium protinádorové imunitní odpovědi založené na přesné identifikaci myelom-specifických T lymfocytů a jejich případném sledování in vivo nachází využití především v adoptivní imunoterapii jako součásti léčebného postupu u mnohočetného myelomu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.