Identification of viable Lactobacillus cells in fermented milk products.

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Identifikace živých buněk laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Autoři

TRACHTOVÁ Štěpánka ŠPANOVÁ Alena RITTICH Bohuslav

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova viable and dead cells; yoghurt; EMA-PCR
Popis Byla testována nekultivační metoda pro kontrolu kvality mléčných probiotických výrobků. Při tom bylo využito nové metody EMA-PCR, v níž kombinace PCR a ethidium monoazidu (EMA) umožňuje rozlišit živé a mrtvé bakteriální buňky. EMA-PCR byla využita pro odlišení živých a mrtvých buněk Lactobacillus ve vzorcích jogurtu. Živé buňky i mrtvé buňky byly detekovány v neexpirovaném a 12 dní expirovaném výrobku, zatímco ve výrobku 32 dní po expiraci byly prokázány pouze mrtvé buňky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.