Identification of viable Lactobacillus cells in fermented milk products.
Název česky | Identifikace živých buněk laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2008 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | 4th Meeting on Chemistry and Life, Chemické listy,102 (2008) No15 |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Genetika a molekulární biologie |
Klíčová slova | viable and dead cells; yoghurt; EMA-PCR |
Popis | Byla testována nekultivační metoda pro kontrolu kvality mléčných probiotických výrobků. Při tom bylo využito nové metody EMA-PCR, v níž kombinace PCR a ethidium monoazidu (EMA) umožňuje rozlišit živé a mrtvé bakteriální buňky. EMA-PCR byla využita pro odlišení živých a mrtvých buněk Lactobacillus ve vzorcích jogurtu. Živé buňky i mrtvé buňky byly detekovány v neexpirovaném a 12 dní expirovaném výrobku, zatímco ve výrobku 32 dní po expiraci byly prokázány pouze mrtvé buňky. |
Související projekty: |