Borrelia burgdorferi sensu lato in ticks, mosquitoes and ectoparasites of small rodents - mites and fleas

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Borrelia burgdorferi sensu lato v klíšťatech, komárech a ektoparazitech drobných hlodavců - roztočích a blechách
Autoři

ŽÁKOVSKÁ Alena NEJEDLÁ Petra NETUŠIL Jakub VOSTAL Karel NOREK Adam STANKO Michal

Rok publikování 2008
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Klíšťata, komáři a larvy komárů z různých lokalit České republiky byli v průběhu 10 let (1997-2007) vyšetřeni na přítomnost pathogenních spirochet s využitím metody PCR. Zjistili jsme významně vyšší pozitivitu klíšťat v porovnání s komáry a larvami komárů. Izolovali jsme dva bakteriální kmeny z komára druhu Culex (Culex) pipiens s.l., jeden identifikovali jako B. afzelii, jeden identifikovali jako nepatřící do skupiny B.b.s.l. V letech 2004-2005 byli posbíráni ektoparazité (řády Acarina a Siphonaptera) ze srsti drobných hlodavců (Apodemus flavicollis, Clethrionomys glareolus). Nejčastějším druhem byl Laelaps agilis. 9 vzorků z řádu Acarina a 4 z řádu Siphonaptera bylo pozitivních na přítomnost DNA Borrelia burgdorferi s.l. pomocí metody PCR. Prezentované výsledky naznačují určitou možnost přenosu borrelií komáry. Naše data ukazují, že borrelie jsou schopné přežívat přinejmenším v některých druzích roztočů a blech.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.