Ektopická exprese organelových variant kukuřičné beta-glukozidázy Zm-p60.1 u transgenního tabáku

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KIRAN Nagavalli Subbanna DUBOVÁ Jaroslava BRZOBOHATÝ Břetislav

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova transgenic tobacco; cytokinin glucoside specific beta-glucosidase; Zm.p60.1
Popis Cytokininy jsou skupinou rostlinných fytohormonů regulujících širokou škálu procesů v průběhu vývoje a růstu rostlin jako je regulace buněčného dělení, vývoj cévních svazků, oddálení senescence apod. Metabolismus cytokininů je tvořen složitou sítí reakcí zahrnujících biosyntézu, výměnu postranních řetězců, konjugaci i degradaci. Konjugace cytokininů, vazba nízkomolekulárních sloučenin, je běžná u všech typů rostlinných hormonů. Kukuřičná beta glukozidáza Zm-p60.1 je lokalizovaná v plastidech koleoptile a její nadprodukce v tabáku způsobuje hypersensitivitu k exogenně přidávaným cytokininům. Byla vytvořena rekombinantní verze s lokalizací nativního enzymu ve vakuolách. Po křížení obou variant se očekává simultánní nadprodukce enzymu v obou buněčných kompartmentech. U kříženců byla prezentována fenotypová charakteristika exprese cDNA a proteinu na exogenně přidané cytokininy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.