Kongenitální adrenální hyperplásie - záhadné případy, kazuistiky

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HRABINCOVA E. VYCHODILOVA Z. KOZÁK L.

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstrakt Celostátní sjezd Společnosti lékařské genetiky ČSL JEP a 40. výročí cytogenetické konference
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova CAH; MLPA; congenital adrenal hyperplasia; CYP21 gene
Popis Kongenitální adrenální hyperplásie (CAH) je autosomálně recesivní onemocnění, jehož příčinou ve více než 90% je defekt enzymu 21-hydroxylázy, kódované genem CYP21. Výsledkem je nedostatek glukokortikoidního hormonu kortizolu a mineralokortikoidního hormonu aldosteronu, zvýšení sekrece adrenokortikotropního hormonu (ACTH), 17-a-hydroxyprogesteronu (17-OHP) a nadbytek testosteronu.Vzhledem k přítomnosti CYP21P pseudogenu v blízkosti CYP21 genu je DNA diagnostika CAH velmi náročná. Zaznamenali jsme řadu nejasných případů, u kterých nebylo možné DNA diagnostiku uspokojivě uzavřít. Po zavedení metody MLPA (Multiplex Ligation-dependent Probe Amplification) se nám podařilo některé komplikované případy objasnit a zároveň osvětlit příčiny problémů při základní diagnostice CAH. Jedním z úskalí je specifická amplifikace CYP21genu. Při amplifikaci pouze CYP21 genu se využívají specifické primery, které se však nemusí vázat vlivem nukleotidových změn ve vazebných místech. Ve skutečnosti se pak analyzuje pouze jedna alela. Zjistili jsme, že tyto nukleotidové bodové záměny pochází z pseudogenu. Dalším problémem jsou alely obsahující duplikovaný CYP21gen, z nichž jeden nebo oba z těchto genů nesou mutaci. Dále se můžou vyskytovat delece celého CYP21 genu na jedné alele. Všechny tyto zvláštnosti přináší potíže při interpretaci výsledků. Pro správné stanovení mutantního genotypu probanda je nutné vyšetření jeho obou rodičů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.