The optimization of sample treatment for spectral karyotyping with applications for human tumour cells

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Optimalizace zpracování preparátů pro spektrální karyotypování s využitím pro lidské nádorové buňky
Autoři

LOJA Tomáš KUGLÍK Petr OLTOVÁ Alexandra ŠMUHAŘOVÁ Petra ZITTERBART Karel BAJČIOVÁ Viera VESELSKÁ Renata

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Cytogenetic and Genome Research
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova spectral karyotyping; molecular cytogenetics; aging procedure; protease pretreatment; human tumour cells; neuroblastoma; Wilms' tumour
Popis Spektrální karyotypování (SKY) představuje důležitý metodický přístup v oblasti výzkumu komplexních chromosomálních přestaveb (CCRs) u mnoha typů lidských malignit, u nichž může být obtížná charakterizace pomocí konvenčních pruhovacích technik. Hlavním cílem naší práce byla optimalizace nejdůležitějších kroků při přípravě preparátů pro techniku SKY - tedy procedury zestaršení preparátů a předpůsobení pomocí proteáz - s ohledem na uchování struktury a tvaru chromosomů a na intenzitu hybridizačních signálů. Nejlepší výsledky byly dosaženy pomocí chemického zestaršení s využitím SSC nebo ethalonu v kombinaci s s krátkým předpůsobením trypsinem o vysoké koncentraci. Následně byl navržen výsledný optimalizovaný protokol pro SKY, který je využitelný i pro buňky lidských solidních nádorů. Praktický potenciál optimalizovaného protokolu pro SKY byl demonstrován na příkladu dvou druhů lidských embryonálních nádorů - neuroblastomu a Wilmsova tumoru, u nichž některé typy chromosomálních aberací nebyly detekovatelné pomocí klasických cytogenetických metod.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.