Carboxyl-functionalized magnetic microparticle carrier for isolation and identification of DNA in Dairy products

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Využití magnetických mikročástic funkcionalizovaných karboxylovými skupinami k izolaci a a identifikaci DNAv mléčných výrobcích
Autoři

HORÁK Daniel RITTICH Bohuslav ŠPANOVÁ Alena

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference 6th International Conference on the Scietific and Clinical applicationsof magnetic Carriers
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Makromolekulární chemie
Klíčová slova Magnetic particles; praparation; DNA separation; Lactobacillus; Bifidobacterium; PCR
Popis Nanočástice magnetitu o průměru asi 14 nm byly připraveny chemickým srážením Fe(II)a Fe(III)solí amoniakem v přítomnosti poly(ethylen glykolu) (PEG). Magnetické poly(glycidyl methakrylátové) (PGMA) mikročásticebyly připraveny dispersní polymerizací v poly(vinylpyrrolidonu) (PVP), který byl stabilizován vodným roztokem ethanolu s magnetitovými nanočásticemi pokrytými PEG. Magnetické PGMA mičástice byly hydrolyzeovány a zavedeny karboxylové skupiny oxidací s KMnO4. Takto připravené částice byly použity pro izolaci DNA. Částice reversibilně váží DNA in v přítomnosti vysoké koncentrace PEG 6000 a chloridu sodného. Bakteriální DNA byla izolována z hrubých lyzátů buněk z různých mléčných výrobků (podmáslí, sýry, jogurty), probiotických tablet nebo lyofilizovaných buněk. Přítomnost DNA z buněk rodu Bifidobacterium a Lactobacillus ve vzorcích byla identifikována pomocí PCR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.