Carbon nanotubes synthesis in microwave plasma torch at atmospheric pressure

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Syntéza uhlíkových nanotrubek v mikrovlnném pochodňovém výboji za atmosferického tlaku
Autoři

JAŠEK Ondřej ELIÁŠ Marek ZAJÍČKOVÁ Lenka KUDRLE Vít BUBLAN Martin MATĚJKOVÁ Jiřina REK Antonín BURŠÍK Jiří KADLEČÍKOVÁ Magdaléna

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING: C
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Fyzika plazmatu a výboje v plynech
Klíčová slova carbon nanotubes; microwave torch
Popis Uspořádané vrstvy vícestěnných uhlíkových nanotrubek byly deponovány v mikrovlném výboji za atmosférického tlaku na křemíkových substrátech s difuzní bariérou SiO2 a tenkou vrstvou katalyzátoru. Depozice probíhala ve směsi plynů argon, vodík a metan. Jako katalyzátor sloužilo železo nebo nikl. Optimální teplota pro depozi na substrátech Si/SiO2/Fe byla 970 K. V případě těchto depozic prokázala analýza depozitu metodou SEM přítomnost uspořádaných nanotrubek o průměru 15 nm. Analýza TEM dále prokázala přítomnost částic amorfního uhlíku ve vrstvě a defektů ve struktuře nanotrubek. V Ramanovském spektru byly nalezeny dva píky a to 1332 a 1584 cm-1. Nanotrubky bylo také možno připravit na substrátech bez difúzní bariéry SiO2 ale jejich kvalita byla nižší. Depozice s katalyzátorem Ni vyžadovale nižší depoziční teplotu a uspořádanost vrstvy byla horší. Depozice byla dále monitorována optickou emisní spektroskopií. V optickém spektru byly identifikovány atomové čáry Ar a H a dále molekulární pásy CH, CN a intenzivní pás C2. Přítomnost pásu CN je zřejmě způsobena zbytkovou atmosférou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.