MAPPING AND IDENTIFICATION OF RESISTANCE GENES AGAINST POWDERY MILDEW IN NEW ACCESSIONS OF HORDEUM VULGARE ssp. SPONTANEUM AND PROSPECTS OF OUR FUTURE WORK

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŘEPKOVÁ Jana DREISEITL Antonín

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Biotechnology 2006, 15.-16.2. České Budějovice
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova hordeum; powdery mildew; genetic mapping; microsatellites; resistance genes
Popis U analyzovaných křížení mezi Tiffany a příslušnými zdroji odolnosti k padlí travnímu bylo šest genů lokalizováno v lokusu Mla. Další dva geny byly lokalizovány na krátkých ramenech chromozomů 2H a 7H. U jednoho zdroje byl identifikován DNA marker, který by po dalším ověření mohl být kandidátem pro MAS. Byly tak učiněny kroky k cílenému výběru potomstev pomocí DNA markerů. Získané výsledky budou dále zpřesněny, aby mohly být alespoň některé geny a markery využívány při tzv. marker assisted selection, případně kombinovány v jedné odrůdě. Jiným možným směrem dalšího prohloubení našich současných výsledků je využití známé pozice genů v genetické mapě a identifikace markerů v těsné vazbě ke klonování genů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.