The gametophytic expression of the gene for sensor histidine kinase CKI1 is essential for embryo sac formation in Arabidopsis.

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Gametofytická exprese genu pro receptorovou histidin kinázu CKI je nezbytná pro vývoj embryonálního vaku u Arabidopsis.
Autoři

HEJÁTKO Jan PERNISOVÁ Markéta ENEVA Tinka PALME Klaus BRZOBOHATÝ Břetislav

Rok publikování 2003
Druh Článek ve sborníku
Konference Book of Abstracts, Plant reproduction: from Mendel to molecular biology.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova female gametophyte development; two-component signaling; sensor histidine kinase; early seed development; genomic imprinting
Popis Tvorba embryonálního vaku představuje základní krok u pohlavního rozmnožování rostlin. Přesto však zůstavají základní faktory podílející se na řízení vývoje samičího gametofytu u rostlin neznámé. My jsme ukázali, že mutanti v genu CKI, kódujícím předpokládanou receptorovou histidin kinázu, předčasně ukončují vývoj po dokončení všech mitotických dělení. Expresní vzorec CKI1 naznačuje, že řetězec molekulárních a subcelulárních událostí vedoucích ke vzniku mutantního fenotypu může mít svůj počátek současně s ukončením meiotických dělení, vedoucích ke vzniku funkční megaspory. Exprese paternálně přenášené alely genu CKI1 těsně po fertilizaci naznačuje roli genu CKI1 během ranného vývoje samiččího endospermu a zároveň ukazuje, že koncepce komplexního umlčení samčího genomu v raných fázích vývoje endospermu a a embryogeneze vyžaduje jisté korekce. Tyto výsledky poskytují první experimentální důkaz, že gametofytická exprese genu pro protein s receptorovou aktivitou je nezbytný pro specifické procesy během gametogeneze.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.