24hodinová kontrola krevního tlaku a trough/peak ratio retardovaného metoprololu u pacientu s cerstve zjistenou hypertenzí.

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RIHACEK Ivan SOUCEK Miroslav FRANA Petr KARA Tomas

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Lékarské listy
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
Klíčová slova metoprolole; hypertension; trough/peak ratio
Popis Jednou z dulezitých vlastností nových antihypertenziv je jejich 24hodinová úcinnost. Pokud má lék pomer trough/peak nad 50% muze být podáván jedenkrát denne. Vysetrili jsme 30 pacientu s cerstve zjistenou hypertenzí pred a po 3mesícní lécbe retardovaným metoprololem v prumerné dávce 150mg 1x denne. Krevní tlak (TK) byl meren pomocí 24hodinového ambulantního monitorování podle kritérií WHO. Pro hodntu peak jsme pouzili prumerné hodnoty TK ve 3-6 hodine po uzití metoprololu a pro hodnotu trough prumerný tlak ve 22-24 hodine merení, 30 minut po ranním vstávání a s vyloucením vlivu nemocnicního prostredí. Výsledky: 1. Retardovaný metoprolol snízil 24h systolický TK o 10,4 +- 7,3 mmHg, P < 0,001, 24h diastolický TK o 8,5 +- 5,2 mmHg, P < 0,001, a 24h tepovou frekvenci o 9,6 +- 8,7 tepu/minutu, P < 0,001. 2. Trough/peak pomer retardovaného metoprololu byl 78% pro systolický TK a 72% pro diastolický TK. Závery: 1. Retardovaný metoprolol má hodnotu trough/peak nad 70% a muze být podáván 1x denne. 2. Retardovaný metoprolol podávaný jedenkrát denne statisticky významne snízil hodnoty 24h krevního tlaku a srdecní frekvence.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.