Eleocharis subser. Eleocharis v České republice: komentáře k rozšíření a určovací klíč středoevropských taxonů

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BUREŠ Petr

Rok publikování 2002
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy České botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:fc0b5fe0-6644-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f?page=uuid:14ecbed0-676e-11e3-af76-5ef3fc9ae867
Obor Botanika
Klíčová slova Determination key; geographical distribution; Eleocharis
Popis Studium variability znaků u studovaných populací potvrdilo ve střední Evropě a také v České republice existenci 6 samostatných taxonomických entit, hodnocených na druhové a poddruhové úrovni: Eleocharis mamillata (H. Lindb.) H. Lindb. subsp. mamillata E. mamillata (H. Lindb.) H. Lindb. subsp. austriaca (Hayek) Strandh. E. palustris (L.) Roem. & Schult. subsp. palustris E. palustris (L.) Roem. & Schult. subsp. vulgaris Walters E. uniglumis (Link) Schult. subsp. uniglumis E. uniglumis (Link) Schult. subsp. sterneri Strandh. U žádného z těchto taxonů nebyly zjištěny podstatné rozdíly mezi morfologickou variabilitou studovaných středoevropských populací a morfometrickými daty, která uvádí Strandhede (1966) pro rostliny skandinávské. Eleocharis uniglumis subsp. sterneri nebyla dosud ani z ČR ani ze střední Evropy uváděna. Bureš (1998) ji uvádí jako high polyploid E. uniglumis z panonské a ilyrské oblasti. Morfometrickým a karyologickým šetřením byla prokázána identita populací ilyrských a panonských oblastí s populacemi ostrova Öland, tedy identita s taxonem, považovaným dosud za endemita ostrovů Öland a Gotland v Baltském moři (cf. e.g. Strandhede & Dahlgren 1968, Walters 1980). Míra podobnosti a existence morfologicky přechodných typů mezi E. mamillata subsp. mamillata a E. mamillata subsp. austriaca svědčí ve prospěch subspecifického pojetí těchto taxonů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.