Popis |
Kapilární zónová elektroforéza (CZE) je relativně nová analytická metoda, která v současné době zaznamenává obrovský vývoj. Hlavními výhodami jsou značná diverzita v aplikačních možnostech, jednoduché provedení, minimální spotřeba vzorku a především minimální organické odpady. Vysoká účinnost a rychlost analýzy spolu s výše uvedenými metodami ji předurčují pro analýzu komplexních směsí biologické-ho původu, včetně živých bakteriálních buněk. Elektroforetická separace bakterií je založena na skutečnosti, že povrch bakteriálních buněk je pokryt nabitými polymery (sialové kyseliny, polysacharidy, lipopolysacharidy a proteiny), které nesou velké množství ionizovatelných skupin (karboxylové, fosfátové, sulfátové skupiny a aminoskupiny). Na povrchu buňky jsou většinou přítomny kladně i záporně nabité skupiny, a buněčný povrch je tedy amfoterní. Při vyšších hodnotách pH je celkový náboj záporný, při nižších hodnotách pH kladný. Zastoupení polymerů na povrchu bakteriální buňky je dáno především genetickou výbavou mikroorganismu, ale i růstovými podmínkami. V tekutých médiích interagují ionizovatelné polymery na povrchu buňky s protiionty z okolního média, a vzniká tak elektrická dvojvrstva, která určuje celkový elektrokinetický potenciál buňky. Elektrokinetický potenciál je ovlivňován mnoha faktory, např. typem bakterie a jejím stářím, ale také růstovými podmínkami (pH, iontová síla a chemické složení okolního média). Je-li během elektroforetického procesu složení média neměnné, dá se předpokládat, že na základě odlišného elektrokinetického potenciálu dojde k separaci bakterií, které byly kultivovány za odlišných podmínek. Byla studována elektroforetická separace různých bakterií za různých experimentálních podmínek. Nesmírně důležité je složení pracovního pufru, který narozdíl od běžných pufrů používaných v CZE obsahuje navíc 0,025% polyethylenoxidu (PEO). Tento polymer způsobuje dynamickou deaktivaci kapiláry, což je nezbytnou podmínkou pro úspěšnou separaci bakteriálních buněk. Bylo zjištěno, že s nejvyšší účinností a reprodukovatelností se dají separovat bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidus infantis).
|