Vliv tiagabinu, citalopramu a valproátu na lokomočě pátrací chování myší ve vztahu k jejich potenciální antidepresivní aktivitě

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PISTOVČÁKOVÁ Jana ŠULCOVÁ Alexandra

Rok publikování 2001
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Československá fyziologie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Popis Dříve jsme v modelu agonistických interakcí u hlodavců prokázali, že myší samci sloužící opakovaně jako partneři pro párové interakce s agresivním izolovaně chovaným samcem vykazují v novém neznámém prostředí signifikantně sníženou lokomoci. Antidepresiva v dávkách, které neovlivňují chování naivních zvířat, působí dezinhibici lokomoce u myší s výše uvedenou averzivní zkušeností. V současné studii jsme u stejně ovlivněných zvířat měřili podrobněji změny lokomočně pátrací aktivity v centrální a periferní oblasti arény počítačového monitorovacího systému Acti-track(Panlab,S.L., Španělsko). Sledovali jsme účinky citalopramu, valproátu a tiagabinu. Citalopram (10 mg/kg) a valproát (75 mg/kg) po jednorázovém perorálním podání vykázaly dezinhibiční účinek na lokomočně pátrací chování myší s averzivní sociální zku?eností (především v centrální oblastí nového prostředí), svědčící pro jejich antidepresivní aktivitu. Změny chování po tiagabinu (0,15 a 0,3 mg/kg i.p.) nebyly signifikantní, avšak vzhledem k naznačené dezinhibici lokomoce bychom chtěli ověřit vliv tiagabinu po jeho opakovaném podávání.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.