Safety of tartrazine in the food industry and potential protective factors

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Bezpečnost tartrazinu v potravinářském průmyslu a potenciální ochranné faktory
Autoři

AMCHOVÁ Petra ŠIŠKA Filip RUDÁ Jana

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj HELIYON
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e38111
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e38111
Klíčová slova toxicity; food color; food dye; safety; protective factors; tartrazine
Popis This review aims to collect recent knowledge on the toxicity issues of tartrazine, namely its genotoxicity, cytotoxicity, carcinogenicity, reproductive, developmental, and neurotoxicity, alterations of blood biochemical parameters, and hematotoxicity. The second part of the review covers the potential protective factors against the toxic effects of tartrazine based on the hypothesis of mitigation of oxidative stress induced by the color.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.