Komentované fytocenologické snímky z České republiky 6

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DŘEVOJAN Pavel NOVÁK Pavel DOLEŽAL Jan HUBATKA Petr LUSTYK Pavel PETERKA Tomáš

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy České botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://botanospol.cz/cs/node/6756
Klíčová slova Braun-Blanquet approach; Festuco-Brometea; Galio-Urticetea; Montio-Cardaminetea; Oxycocco-Sphagnetea; phytosociology; plant communities; Stellarietea mediae; syntaxonomy; Thlaspietea rotundifolii
Popis V šestém díle rubriky Komentované fytocenologické snímky z České republiky přinášíme komentáře k osmi vegetačním typům, většinou nelesní vegetace. Pro následující společenstva uvádíme nová data o jejich druhovém složení, ekologii a rozšíření. Druhově bohaté suché trávníky s ojedinělým výskytem mokřadních vstavačovitých byly zaznamenány na flyšovém podloží na jihovýchodní Moravě. Teplomilná ruderální společenstva s převahou jednoletek (Ivaetum xanthiifoliae a Portulacetum oleraceae) byla nově zjištěna ve východních Čechách. Zevrubně je pojednána unikátní vegetace přirozeného cyklického bezlesí na suťových svazích Hřebečovského hřbetu v Českomoravském mezihoří. Nitrofilní lemové porosty s horským kerblíkem lesklým (Anthrisco nitidae-Aegopodietum podagrariae) dokumentujeme z území, odkud dosud nebyla data o výskytu této vegetace. Acidofilní vegetace sutí (Senecio sylvatici-Galeopsietum ladani) byla nově zaznamenána na břidličnatých horninách říčních údolí východních Čech, severozápadní a střední Moravy. Vzácné společenstvo lesních pěnovcových pramenišť (Brachythecio rivularis-Cratoneuretum) dokládáme z jižní Moravy a Chřibů. Lesní vegetaci zde zastupuje příspěvek o subkontinentálně-kontinentálních rašelinných borech (Sphagno-Pinetum sylvestris) nově zjištěných v severní části Českomoravské vrchoviny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.