Klinické strategie v psychoterapii klientů s psychosomatickými potížemi napříč terapeutickými směry: Kvalitativní studie

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HYTYCH Roman JAN Roubal MICHAL Čevelíček TOMÁŠ Řiháček

Rok publikování 2022
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Jaké klinické strategie používají psychoterapeuti při práci s klienty, kteří mají medicínsky nevysvětlené tělesné symptomy? Tematická analýza individuálních rozhovorů s 31 terapeuty ukázala, že proces psychoterapie lze rozdělit na tři fáze, jejichž úkolem je postupně: 1. připravit klienty pro psychoterapeutickou práci, 2. ovlivnit dopad symptomů na život klientů a 3. posílit zisky klientů z terapie a jejich otevřenost pro další léčbu. Jako klíč pro úspěšnou léčbu se jeví responsivita terapeuta k připravenosti klientů pro léčbu. Kromě fází terapeutického procesu, které terapeuti reflektovali, je možné také identifikovat jejich osobní terapeutický přístup. Ten zachycuje přesvědčení terapeutů o zdravém fungování, které se klientům snaží předat.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.