Arms-bearers in separate graves from Great Moravia and the emergence of the Early Medieval military-aristocratic organization in East-Central Europe

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MACHÁČEK Jiří BERNER Margit DRESLER Petr DRTIKOLOVÁ KAUPOVÁ Sylva PŘICHYSTALOVÁ Renáta SLÁDEK Vladimír

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Praehistorische Zeitschrift
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/pz-2021-0020/html
Doi http://dx.doi.org/10.1515/pz-2021-0020
Klíčová slova separate burial; Great Moravia; Early Middle Age; early aristocracy; warrior burial; sword
Přiložené soubory
Popis Velká Morava existovala od 9. do první pol. 10. stol. n. l. mezi karolínským západem a slovanskou „vnější Evropou“. Byla byla považovaná za první stát Slovanů, který kopíroval vojensko-aristokratickou organizaci západní Evropy. Nově objevené separované pohřby se zbraněmi a ostruhami však dosavadní historickou koncepci zpochybňují. Tyto hroby se svým mimořádným pohřebním ritem sice podobají separátním pohřebištím franských velmožů nebo nezávislých « svobodných sedláků », na Moravě však reprezentují odlišný sociální fenomén, jak vyplývá z naší archeologické a osteobiografické analýzy. Domníváme se, že může být jedním z klíčů k pochopení historických a kulturních specifik této části kontinentu, která tvoří předěl mezi Východem a Západem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.