GSR management ochrany kulturního dědictví v Číně: umělecké zpracování cukru

Autoři

ČUHLOVÁ Renata NESIBA Jiří

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Listy cukrovarnické a řepařské
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
www http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/79-84.pdf
Klíčová slova Intangible Cultural Heritage; China; GSR Management; Sugar Art; UNESCO
Přiložené soubory
Popis Příspěvek se věnuje GSR managementu při ochraně nehmotného kulturního dědictví v současné Číně. Hlavním tématem je tzv. umělecké zpracování cukru, což je řemeslná technika vyučovaná jen v určitých oblastech Číny. Konkrétně se jedná o techniky: malování, tahání a foukání cukru. Autoři postupují metodou analýzy oficiálních mezinárodních a národních čínských dokumentů či reportů. Řemeslné techniky zpracování cukru jsou v současnosti zapsány na šesti čínských regionálních seznamech ochrany. Unikátnost těchto uměleckých technik má význam nejen pro čínskou kulturu, kvůli čemuž usiluje o zařazení na seznam UNESCO, ale projevuje se také v dalších socio-ekonomických souvislostech. Protože se jedná o jedinečné řemeslo spojující cukrovarnictví s uměním, autoři na základě vlastního výzkumu doporučují zařadit ochranu uměleckého zpracování cukru na seznam UNESCO.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.