C-peptid ovlivňuje hladinu glyoxalázy 1 v proximálních tubulárních buňkách in vitro

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KROČKA Erik GALUŠKA David CHALÁSOVÁ Katarína PÁCAL Lukáš KAŇKOVÁ Kateřina

Rok publikování 2020
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Úvod: Diabetické onemocnění ledvin (DKD) je nejčastější příčinou konečného stádia chronického selhání ledvin (end-stage renal disease, ESRD). Léčebná strategie k zastavení progrese DKD je výborná kompenzace základního onemocnění, kontrola krevního tlaku a lipidů a dalších metabolických parametrů. Nicméně ani striktní dodržování léčebných opatření nemusí vést k zastavení progrese do ESRD. Za jednu z protektivních drah je považován glyoxalázový systém s enzymem glyoxalázou 1 (GLO-1), jehož funkcí je odstraňování reaktivního aldehydu methylglyoxalu, který vzniká při glykolýze a uplatňuje se při vzniku DKD. V poslední době se také uvažuje o úloze C-peptidu v patogenezi DKD. C-peptid, který byl dlouhou dobu považován za biologicky inertní molekulu, prokázal v řadě studií své příznivé účinky jak na molekulární, tak i orgánové úrovni. Zvyšuje aktivitu i expresi vícera antioxidačních molekul, ve studiích na zvířatech a limitovaném počtu lidí vedl ke zlepšení parametrů renálních funkcí. Cílem in vitro experimentu bylo sledovat vliv C-peptidu na GLO-1. Metodika: Exprese GLO-1 byla sledována na imortalizované linii epitelových buněk proximálního tubulu HK-2. Buňky byly kultivovány v základním kultivačním médiu (DMEM + Hams F-12) za čtyř typů podmínek – normoglykémie (NG), normoglykémie + C-peptid (NGC), hyperglykémie (HG) a hyperglykémie + C-peptid (HGC). Normoglykémii odpovídala koncentrace glukózy v kultivačním médiu 7,2 mmol/l a hyperglykémii 25 mmol/l. Koncentrace C-peptidu byla v obou případech 1 nmol/l. Po kultivaci byly z buněk izolovány proteiny, kvantifikovány pomocí Westernblottingu a vztaženy k BETA-aktinu. Výsledky: C-peptid v HG médiu snížil expresi GLO-1 vůči NG (p < 0,01) a NGC (p = 0,03). Patrný je i rozdíl mezi HG a HGC, ale není statisticky signifikantní (p = 0,06). Závěr: C-peptid ve fyziologické koncentraci 1 nmol/l snižuje expresi GLO-1 v hyperglykemických podmínkách u HK-2 buněk. Nabízí se vysvětlení, že při hyperglykémii C-peptid omezuje množstvo glukózy vstupující do glykolýzy nebo methylglyoxal eliminuje jiným způsobem. K zodpovězení této otázky je potřebný další výzkum.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.