STANOVENÍ AMIODARONU A DESETHYLAMIODARONU V SRDEČNÍM HROTU PRASATE DOMÁCÍHO POMOCÍ KAPALINOVÉ CHROMATOGRAFIE S HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIÍ

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GREGOROVÁ Jana NOVOTNÁ Lucie ŠMAK Pavel ODEHNALOVÁ Eva STÁREK Zdeněk CALUORI Guido PEŠ Ondřej

Rok publikování 2020
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Amiodaron (AMD) je už od 70. let 20. století s úspěchem používán v humánní medicíně jako antiarytmikum III. skupiny dle klasifikace Vaughan-Williamse k léčbě komorových tachykardií a síňových fibrilací. Mechanismus účinku AMD spočívá především v blokádě K+ kanálů, což vede k prodloužení QT intervalu a prodloužení refrakterní periody. K nežádoucím účinkům patří bradykardie, hypotenze a Torsades de pointes – specifický typ abnormálního srdečního rytmu vedoucího k náhlé srdeční smrti. Biotransformace AMD spočívá v přeměně zejména pomocí cytochromu CYP3A4 na terapeuticky aktivní desethylamiodaron (DEA). AMD i DEA jsou lipofilní povahy a z 96 % se váží na plazmatické proteiny; primárně jsou tedy z organismu vylučovány žlučí. Nežádoucí účinky jsou spojeny jednak s inhibicí některých CYP450 enzymů, ale také kumulací v tkáních, ze kterých se postupně uvolňují. Plazmatická koncentrace tedy neodpovídá celkové biodostupnosti AMD a DEA v organismu. Cílem naší práce bylo zavést jednoduchou LC-MS metodu pro stanovení AMD a DEA v měkkých tkáních, a porovnat jejich koncentrace s hladinami v plazmě. Analyty byly získány ze srdeční tkáně liquid-liquid extrakcí do hexanu. Jako interní standardy byly použity značený D4-amiodaron a D4-desethylamiodaron. Získané výsledky odpovídají na otázku, s jakou účinností se AMD a DEA kumuluje v srdečním hrotu po podání AMD v koncentraci 5; 10 a 15 mg/kg po i.v. podání ve formě hodinové infuze.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.