Pokyny v soustavě státního zastupitelství a jejich vliv na trestní řízení

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZAHRADNÍČKOVÁ Marika

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference Cofola 2019, Část III. Uzavřenost vs. interaktivita trestního práva
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access sborníku
Klíčová slova Instructions; Public Prosecutor 's Office; Supervision; Internal Supervision; External Supervision; Means of Supervision; Disciplinary Proceedings in the Matters of Public Prosecutors; Impact of Instructions; Criminal Proceeding; Supervision
Popis Předkládaný příspěvek se zabývá problematikou výkonu činnosti státního zástupce, nikoliv však z vnějšího (a také běžnějšího) pohledu, ale z pohledu vnitřního. Konkrétně se tedy bude jednat o pokyny v soustavě státního zastupitelství, což zahrnuje pokyny v rámci dohledu vnějšího (instančního) a pokyny v rámci dohledu vnitřního, v jejich rámci to jsou pak pokyny individuální či pokyny ve formě interního předpisu. Cílem příspěvku je zejména zodpovědět otázku, jaký je a jaký může být vliv těchto pokynů na trestní řízení, pokud zde tedy nějaký je. Dále určit nedostatky současné právní úpravy, resp. určité její „třecí plochy“. Na úvod příspěvku tedy dojde k obecnému definování uvedených pojmů, tj. dohledu a pokynů, vymezení jejich právního rámce a nastínění vzájemných vztahů. Příspěvek se také podrobněji zabývá jednotlivými formami a druhy pokynů a poukazuje na jejich specifika. Následně jsou uvedeny situace, kdy může do-cházet k nejasnostem či zákonem ne zcela předpokládaným situacím, tj. je poukazová-no na určité nedostatky či třecí plochy současné právní úpravy, jsou zde také zmíněny následky případného nedodržování pokynů. Zasaženo tedy bude i do netrestní oblasti, a to do kárného řízení ve věcech státních zástupců. Závěr tvoří již zmíněné úvahy o tom, zda zde je a jaký může být vliv těchto pokynů na trestní řízení.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.