Stanovení vybraných žlučových kyselin ve slinách metodou HPLC-MS jako potenciální nová neinvazivní metoda diagnostiky Barrettova jícnu

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KONEČNÝ Štefan DOLINA Jiří KUBÁŇ Petr ĎURČ Pavol DOSEDĚLOVÁ Věra HIMMELSBACH Markus BUCHBERGER Wolfgang

Rok publikování 2019
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Úvod Barrettův jícen je označení pro stav, kdy dochází ve sliznici jícnu k intestinální metaplazii z důvodu působení patologického refluxu. Tato změna je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje adenokarcinomu jícnu. Diagnóza Barrettova jícnu se v současnosti opírá o endoskopii s histologickým vyšetřením bioptovaného materiálu. Experimentální, klinické a imunohistochemické studie ukazují, že jedním z faktorů v patogenezi Barrettova jícnu je duodenální reflux a s tím související synergické poškození jícnu působením žlučových kyselin a žaludeční kyseliny v refluxátu. Metodika V této práci byl studován obsah vybraných žlučových kyselin v neinvazivně odebraných vzorcích slin u vzorku 15 pacientů s endoskopicky i histologicky prokázaným Barrettovým jícnem (C: 1-10, M: 2-13, dle Pražské klasifikace) a kontrolní skupiny 10 subjektů bez známek refluxní nemoci či Barrettova jícnu. Ve slinách byla pomocí vysoceúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (HPLC-MS) provedena analýza majoritních žlučových kyselin (kyselina glykocholová, kyselina glykodeoxycholová a kyselina glykochenodeoxycholová). Výsledky Při srovnání obsahu vybraných žlučových kyselin u obou skupin, byly u pacientů s Barrettovým jícnem nalezeny signifikantně zvýšené koncentrace především kyseliny glykochenodeoxycholové (Mann-Whitney, p<0,01). Pomocí statistické analýzy (principal component analysis, PCA) bylo možno odlišit vzorky především u pacientů s vysokými hodnotami C a M. Závěr Metoda analýzy vybraných žlučových kyselin ve slinách pomocí HPLC-MS se jeví jako potenciální nová neinvazivní diagnostická metoda pro detekci Barrettova jícnu a pro odhad jeho závažnosti. HPLC-MS je vysoce citlivá metoda pro měření malého množství žlučových kyselin v lidských slinách. Analýza je rychlá, ale příprava vzorku je složitější. Ke zpřesnění této nové diagnostické metody je zapotřebí detailnější studie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.