Využití bezkontaktní termografie u pacientů s vaskulárním onemocněním

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

STAFFA Erik BERNARD Vladan KUBÍČEK Luboš ŽIŽLAVSKÝ Václav LANGEROVÁ Jana VLK Daniel VLACHOVSKÝ Robert STAFFA Robert MORNSTEIN Vojtěch

Rok publikování 2016
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Záměrem je využití bezkontaktních termografických metod jako další možné zobrazovací diagnostické metody při vyšetření dolních končetin. Klinická měření probíhala u více skupin pacientů. V prvním případě při hodnocení revaskularizace dolních končetin (DK), kdy bylo vyšetřeno 21 pacientů. U termografických snímků byla hodnocena změna teploty na DK a její korelace s hodnotami indexu kotník/paže (ABI). Další klinická měření byla provedena jako doplňková metoda při cévně-chirurgickém vyšetření, kdy bylo vyšetřeno 53 pacientů. Zjišťovali jsme vzájemný vztah hmatatelných pulsací na arteriích a teploty plosky nohy. Nárůst teploty byl pozorován v průměru u všech skupin pacientů. Provedené revaskularizační výkony i kvalita pulsací na DK mají vliv na povrchovou teploty plosky DK.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.