Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LORENCOVÁ Alena LAMKA Jiří RESLOVÁ Nikol SLANÝ Michal

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Maso
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova Toxoplasma gondii; zoonosis; lamb meat; goat meat; serology; qPCR
Přiložené soubory
Popis Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=39) a jehňat (n=18) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskyt protilátek proti T. gondii u 28,2 %, respektive 27,8 % jedinců. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 10,3 % kůzlat a 16,7 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.