Simplified direct Kjeldahl method suitable as a primary reference procedure for the determination of total protein in reference materials used in clinical chemistry

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VINKLÁRKOVÁ Bára CHROMÝ Vratislav BITTOVÁ Miroslava ŠPRONGL Luděk ŽALUDOVÁ Lenka

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická biochemie a metabolismus
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.cskb.cz/res/file/KBM-pdf/2015/2015-4/KBM-4-2015-Chromy-188.pdf
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova total protein; the Kjeldahl method; serum-based reference materials
Popis Chromý a kol. v r. 2009 zjistili, že stanovení celkové sérové bílkoviny biuretovým činidlem za použití albuminových kalibrátorů, vypracované v r. 1981 Doumasovou pracovní skupinou jako kandidáta na referenční metodu, poskytuje výsledky s neakceptovatelnou systematickou pozitivní chybou, způsobenou zejména endogenním sérovým bilirubinem a lipidy. Zjistili též, že k nápravě stačí užít bíkovinné standardy na bázi séra nebo plasmy, které jsou komutabilní se vzorky pacientů, a jsou certifikovány Kjeldahlovou metodou. V našich dvou předchozích publikacích, (Chromý a kol., 2015 a Vinklárková a kol., 2015), jsme ověřili Kjeldahlovy postupy užívané v laboratorní medicíně. Zvolili jsme přímou analýzu ze sraženiny bílkovin promyté kyselinou trichloroctovou a prověřili jsme její analytické provozní parametry. V této práci popisujeme zjednodušenou analýzu s modifikovanou Kjeldahlovou digesční baňkou, kterou lze přímo připojit k tomu přizpůsobené Parnes-Wagnerově destilační aparatuře a uvádíme její validační parametry. Zjednodušenou Kjeldahlovu metodu navrhujeme jako standardní operační postup pro stanovení celkové bílkoviny v referenčních materiálech užívaných v klinické chemii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.