Et tu, Gracche. Methodology of the Study of the "Roman Revolution" and the Role of tribuni plebis in the Crisis and Transformation of the Late Republic

Varování

Publikace nespadá pod Ekonomicko-správní fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Et tu, Gracche. Metodologie studia "římské revoluce" a role tribunů lidu v krizi a přeměně pozdní republiky
Autoři

BARTŮNĚK Jiří

Rok publikování 2015
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Tato kapitola se věnuje ve vybraných metodologických aspektech změnám, které postihly římský stát v posledním stádiu trvání jeho demokratického zřízení a také se soustředí na roli tribunů lidu během této transformace. Jako stál pro Aristotela na počátku prvotní hybatel, tak pro většinu antických historiografů jím byly pro přelomové události 2. a 1. stol. př. n. l. politické aktivity tribuna lidu Tiberia Graccha a jeho bratra, přičemž i v dalším vývoji hráli tribunové lidu velmi důležitou úlohu. Toto období, také nazývané "římská revoluce", bylo jedno z nejdůležitějších období vývoje římského státu. Studium tohoto období s sebou přináší i problematiku změn, kterými Římané reagovali na projevy krize – sociální, ekonomické, vojenské, politické, etc., a které Řím nakonec vyvedly z bahna nefungující demokratické republiky, přes krvavou vojenskou diktaturu až do spárů Augustovy dědičné monarchie. Dále kapitola přibližuje čtenářům nejnovější poznatky ohledně bádání v této problematice, jejíž studium je založeno na antických pramenech a mimo jiné také na několika nejnovějších publikacích, které se této problematice věnují.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.